Kvalitetskød fra miljørigtige krydsningskalve (FutureBeefCross)
Projektets formål er at producere kvalitetskalvekød med forbedret produktionsøkonomi og nedsat klimapåvirkning ved at udnytte det genetiske potentiale for bedre spisekvalitet, bedre fodereffektivitet og lavere metanudledning. Formålet opnås gennem udvikling og anvendelse af nye og unikke metoder til måling af spisekvalitet, foderoptagelse og metanudledning på et stort antal krydsningskalve. På basis af disse registreringer udvikles en genomisk avlsværdivurdering, som vil resultere i en markant avlsfremgang for disse egenskaber. Gennem involvering af de vigtigste aktører (Aarhus Universitet, Danish Crown, Allflex, VikingGenetics og VikingDanmark) sikres ejerskab og implementering af projektets resultater.
Projektet har fokus på en målrettet kommunikation til landmænd, rådgivere og avlsorganisationer. Herved opnås hurtig implementering af projektets resultater i dansk slagtekalveproduktion – resultater, der kan bruges til at fortælle forbrugerne ”den gode historie” ved at spise danskproduceret kalvekød. Vi forventer 10 år efter projektets afslutning, at vi avlsmæssigt kan forbedre spisekvaliteten ved at øge mængden af intramuskulært fedt med 0,36 % -enhed, reducere foderforbruget med 290 kg/kalv og reducere metanudledningen med 49 kg CO2 ækvivalenter/kalv. Dette vil samlet for kvægsektoren betyde en økonomisk gevinst på 210,1 mio. kr. i år 10 efter projektets afslutning.
Skematisk beskrivelse af AllFeed anlægget
Angus er et godt alternativ ved krydsning
Artikel i KvægNyt nr. 9, april 2020 og på LandbrugsInfo
Angus kan sagtens bruges som krydsningsrace
Artikel i Slagtekalvenyhedsbrevet nr. 6
Blåkvægs dage er talte til krydsning
Artikel i LandbrugsAvisen, februar 2020
Der er aldrig bøvl med Anguskrydsninger
Artikel i KvægNyt nr. 11 og på LandbrugsInfo
Facebookopslag 2020
Facebookopslag på SEGES Kvæg
Fordele ved at udskifte Holstein-tyrekalve med Angus-krydsninger
Artikel i Slagtekalvenyhedsbrev nr. 4, 2020
Fremtidens krydsningskalv giver en god smag i munden
Præsentation v. Margrethe Therkildsen og Anders Fogh, Kvægkongressen 2020
Genetic analysis of meat quality in BeefxDairy crossbred calves
Specialeprojekt i Agrobiologi ved Aarhus Universitet af Kresten Johansen
Klargøring af foderdata til estimering af genetiske parametre
Rapport, der beskriver proceduren for klargøring af foderdata til estimering af genetiske parametre, samt SAS-program
Kødkvalitet fra Holstein x Dansk Blåkvæg (H x BLÅ) i kvier og tyre
Bachelorprojekt i Agrobiologi - Fødevarevidenskab af Caroline Laura Dam Christensen
Landmandsdag den 28. oktober 2020
Program og læring fra dagen
Nyhedsbrev - November
Nyhedsbrev udsendt til projektbesætninger og andre interessenter
På jagt efter den klimavenlige og smagfulde bøf
Artikel i LandbrugsAvisen, februar 2020